söndag 6 juli 2014

Utveckla spåren

Turbo har från hans första spår när han var 8 veckor gammal varit en enormt spårmotiverad hund, han spårar enormt bra, och är tillsammans med Jason, den bästa spårhunden jag haft.
Jason var min första spårhund, så där spårade jag mest vanliga, tråkiga spår och faktisk inte så mycket, han skötte alltid spåren perfekt, så vi tränade egentligen inte så mycket spår..

Men med Turbo har jag tränat massor med spår, och olika typer av spår, med svårigheter och störningar, och det är enormt roligt att se hur han utvecklas.
Försöker få till minst en klurighet, vilket oftast blir fler, i varje spår, och det är enormt roligt att följa han i spåret och hur han löser det, för hittills har han löst alla :)

Senaste svårigheten var grässpår inne i Kiruna, nära stora vägen, och massor med hus.. och inte nog med det, vi körde parallell spår, jag och Carmen. Vi gick ut spåren bredvid varandra,  och vi korsade även spåren vid några tillfällen, oftast gick spåren ca 10 meter i från varandra, men vid nåt tillfälle endast 1 meter ifrån varandra.
Det regnade, och vi var bredvid skjutbanan så det sköts hej vilt också :)

När vi går mot spårstart ser Turbo Rakkas, som är Carmens aussiehane, de känner inte varandra, men jag märker paniken i Turbo, SKYNDA MATTE, NÅGON TAR MITT SPÅR!!!!

Vi försökte släppa på samtidigt, och Turbo suger fast i sitt spår, och hej vad det går! Han jobbar riktigt fint, tar första pinnen, snurrar i vinkeln, men kommer snabbt rätt, han korsar över Carmens spår, där Carmen och Rakkas nyss passerat, och Rakkas spårlina är kvar, så Turbo spårar över spårlinan som dras av Rakkas.. Så jäkla roligt!!

Lite svårt vid nästa korsning, där de är samtidigt, men de löser det och spårar iväg! Vid vinklarna där spåren går nära varandra dammsuger Turbo spåret och går klockrent! Hela vägen till slutpinnen!

Enormt roligt, och utvecklande för mig och Turbo!! Han var rätt trött efter spåret, så det var jobbigt för honom, men roligt!

Nu är det bara att klura vidare på nya utmaningar för honom.. En utmaning blir appellen till hösten :)

Film från spåret: https://www.youtube.com/watch?v=slRmGjGj4O8


Takida vilar, eller tvångsvilar.. hon är som en bomb som kan explodera när som helst, energi till tusen finns i henne och hon har svårt att vara stilla, även i buren..
Hon är ju en enormt vältränad hund, som håller i gång mest hela tiden, hon är väl den som springer mest och rör sig mest på promenaderna, och som aldrig tröttnar, så att försöka hålla henne stilla i minst tre veckor blir ju en utmaning de lux.. Hon är inte alls brydd i skenan, och väldigt oförsiktig av sig.. Nåja, vi får väl lägga en massa tid på platsliggning och sittande i grupp :)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar