söndag 7 juli 2013

Spår...

....har man en spårhund som Jason, är det svårt att känna sig nöjd med dom andra hundarnas spårarbete.. Han är grym, och så säker i spåret, han har även ett driv och släpar gärna med mig genom hela spåret, han älskar det!! Sonic har ju varit lite segare i spåret, men med mycket jobb fick vi till ett ganska bra spårarbete även där, inte alls samma fart, drag och säkerhet, men han tycker det är roligt och gör så gott han kan :)
Sen har vi Takida då... som verkar tycka det där med spår är skittråkigt.. hårda spår gillar hon bättre än skogsspår, men det osar inte direkt motivation och glädje av henne i spåret, hon gör det hon ska, alltid på hårda spår, och oftast i skogen, löser svårigheter som korsande spår, övergånger på väg, bäck m.m. Hon spårar gärna med rätt hög nos, och spåret är verkligen inte det viktigast som finns.. Men hon tar sig runt..
Idag fick hon först ett hårt spår, där det var ett korsande spår, hon startade lite knackingt som vanligt, kom igång, och skötte övergången fint, hon stannade till, kollade av och fortsatte på rätt spår. Hon tog sig till slutet och äter sitt godis som belöning, och leker med leksaken.. Sen fick hon ett skogsspår, med 4 godisburkar och leksak som slut.. startar rätt bra, och spårar på, men sakta.. det är verkligen skritta framåt, och vädrar på annat, kolla av andra (säkert vilt) spår.. var ca 20 meter mellan varje godisburk, för att kanske få upp lite mer sug.. hon tog båda vinklarna riktigt fint och spårar sig runt, men helt utan motivation.. tredje spåret, ett godis spår, där jag la godis i mina fotspår, men dom har hon inte tid (?) att äta, hon spårar sig fram, äter nån godis, och tar sig till slutet.. det var ett rakt spår, så funderade om hon var inne på att det alltid går rakt, och att hon "lullar" på rakt fram, för då hittar hon nåt.. så nästa spår blev 1,5 meter rakt, sen vinkel, vilket hon tog klockrent! Men även där helt utan motivation, eller helt utan är väl fel att säga, då hon iaf spårar, men hon känns inte motiverad i spåret..
I söket går hon som en kanonkula, riktigt, riktigt fint, så det är helt klart hennes grej.. men spår är sååå mycket lättare att träna själv.

Jag måste väl bara bestämma mig för att lägga lite tid på spåret, och inte endast spåra en gång i mnd :) Så nu ska jag försöka lägga iaf ett spår åt henne varje dag i en vecka, olika typer och längder, men iaf nåt spårarbete varje dag, och se om det blir någon bättring. Utvärdera det, och se om vi ska lägga mer tid på spåret, eller skita i det :) Man kan ju inte göra allt..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar