torsdag 19 juli 2012

ASCA Farm Trial

Oj vad skönt med semester, även om jag saknar hundarna som är hemma och längtar hem till dom, så är det så roligt att vara iväg och lära sig nya saker. Första stoppet på semestern är i Kroksbo utanför Sala, hit kom vi i lördags och har spenderat dagarna med att valla får och ankor. Kurs måndag och tisdag, vila onsdag, och idag drog tävlingarna i gång.
Vi har ju inte tränat så mycket och tar denna veckan som en lärovecka, där vi får lära oss mer och se hur tävlingarna går till... Kursen gick jag med Jason och Takida. Jason och jag hade lite problem att förstå dom nya övningarna och det blev lite förvirrat, men efter lite träning så gick det bättre. Takida har växt enormt mycket och är en tuff liten brud! Har oxå testat några gånger med Qlan, och hej vad det gick, det var verkligen som att åka karusell... intresse har hon massor av, och orädd är hon, det blir nog en rolig hund att jobba med framöver (eller kanske inte ;) )

Nåja, roligt med kurs och roligt att lära sig nya saker! Mina hundar har ju aldrig träffat ankor förut, och hade väl ingen större förhoppning på Jason, men jäklar vad fel man kan ha. Han var superduktig med dom, och jag blir tårögd över hur den hunden tar allt, han vallade runt ankorna jättefint och lugnt, och flaksade dom lite med vingarna blundade han bara... En anka kom fram och bet han i nosen, och vad förvånad han vart, var riktigt roligt att se!!! Men han är verkligen en stjärna! Takida jobbade oxå superfint hos ankorna!!!

Så efter en vilodag så var det dags för tävling! Torsdag och fredag är det ASCA (australian shepherd club of america) Farm Trial, andra gången det arrangeras i Sverige, och är en riktigt rolig tävlingsform! Den är gjort efter arbete som ska göras på en gård och innehåller lite olika moment. Banorna kan se olika ut, och dagens bana började med ett hämt på 50 meter, där hunden ska gå ut och hämta fåren, för att sedan komma tillbaks med dom och föra dom runt en stolpe, sen ska fåren ner igen och in i en liten fålla, där ska vi sedan flytta ut dom från fållan in i en trång gång, stänga fållan och öppna nästa grind medan fåren väntar. In i en ny fålla, och där ska vi ta ut 5 får (man har 8 från början) som vi ska ta med oss vidare och lämna 3 får där. In i en ny gång, och en ny fålla och ut i en hage, där fanns en bro fåren skulle över för att sedan lastas i en transport. Riktigt rolig tävling!!!

Jason skötte hela tävlingen superbra, vi fick bara ett får över bron, men dom flesta slet med det momentet! Jason var lugn och duktig hela vägen!!!! Superkul var det och jag är så impad över honom! Det var 18 startande och vi blev 2a!!!!!!!! WOW!!!
Så vi fick med oss ett leg i open farm dog tävlingen och får vi ett till får han en ny tittel och får gå upp i advanced farm dog (där hämtet är längre)

Nu ser vi fram emot morgon dagen och hoppas på en rolig bana även då!

2 kommentarer:

  1. Grattis! Fina Jason! Kul att du bloggar igen :)

    SvaraRadera
  2. Grattis till er nya titel! "en bra hund kan tränas till allt; med rätt träningsmetod"

    SvaraRadera