måndag 19 december 2011

Belöningsfrekvens

Belöningsfrekvensen ska jag prata lite mer om idag…

Hur länge måste hunden jobba för att få sin belöning?

Också nåt man ska tänka på och ha med i sin planering.. Ju längre tid det går mellan belöningarna ju lättare är det att hunden tappar fokus, eller lusten att jobba, iaf i inlärningen. Så det är viktigt att lägga upp träningen så att hunden lyckas och får sin belöning..

När hunden kan momentet kan man dröja längre mellan belöningarna, eller lägga in moment i en kedja så att hunden blir belönat, då blir belöningen att få fortsätta i kedjan som leder till den stora belöningen på slutet (om man baklängeskedjar)

Jag tycker att det är viktigt att variera belöningsfrekvensen när hunden kan momentet. Om man tänker sig ett fritt följ, elit klass, ganska så långt. Jag vill att hunden ska gå i en förväntan på att belöningen kommer när som helst, och hela tiden gå och vara beredd att få den. Visst, man kan säkert baklängeskedja det också, men det blir lite svårt (inte omöjligt) när programmet ser olika ut från gång till gång. Så har man varierat belöningarna så får hunden en förväntan att den kan komma nu.. nu…nu  eller kanske NU??  Gå inte i den fällan att belöningen alltid kommer på samma ställe i ett moment.. variera när belöningen kommer och vart den kommer! Ha en plan för när och hur du ska belöna.. placera belöningen på ett ”smart” sätt, så att hunden kanske blir redo för en ny repetition, får en förväntan åt ett visst håll, eller belöna den ur en position för att den snabbt ska inta den positionen ni tränar på..

Ex. vis, skick mot target/musmatta. Klicka för att hunden trampar på musmattan, och medan du belönar hunden vänder du runt den så att när den är färdigbelönad står den med musmattan framför sig, och chansen att hunden ska trampa på den igen är större än om den står med rumpan mot den, sen självklart ska man göra det svårare och svårare, men i början är det bra att ha en tanke på hur och vart belöningen kommer..

Hoppas ni förstår.. J Träna lugnt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar