måndag 7 november 2011

Stimuluskontroll

Håller just nu på att lägga ner lite energi på stimulus kontroll, och verkligen gå igenom varje steg, inte rusa fram som jag kan göra ibland.
Så nu har jag gjort en plan, och går igenom stimuluskontrollen steg för steg.
Och enligt Canis är det dom här stegen som gäller, och då är det ju så klart dom jag följer :)



1.Få hunden att erbjuda beteendet frivilligt flytande

2.Ge signalen samtidigt som hunden erbjuder beteendet frivilligt

3.Ge signalen strax innan hunden är på väg att erbjuda beteendet frivilligt.

4.Ge signalen innan hunden påbörjar beteendet. Testa signalen i gradvis svårare situationer.

5.Förstärk endast när du gett signalen först – inte om hunden erbjuder beteendet frivilligt. Lär hunden att gradvis vänta längre på signalen.

6.Lär hunden att skilja på rätt signal och andra signaler / ”nonsenssignaler”



Under traditionell träning lägger man på kommando så snart man börjar lära in ett nytt beteende, och då samtidigt som man lockar hunden att utföra beteendet (been there, done that) så steg 2-4 följer man ungefär när man tränar på annat sätt.

Det roliga med klickerträningen och stimuluskontroll är att vi inte nöjer oss med det.. här ska det testas och vi vill verkligen att signalen fungerar och att hunden lär sig lyssna efter rätt signal. Steg 1-3 är ju lätta att ta sig igenom, när man kommer till steg fyra blir det lite svårare, och på steg fem blir det riktigt kul, och hunden måste tänka efter.. helt plötsligt ger inte frivilliga beteenden nåt klick.. endast på signal, så här går hjärnan på högvarv, och dom får tänka till, vilket är superbra, vi får en säkrare signal, och en bra reaktion på signalen! När hunden väntar på signalen, börjar vi lägga på andra ord, som inte betyder nåt för hunden, och lär den att vänta och lyssna på rätt signal.. tjuvstart eller att erbjuda beteenden frivilligt ger alltså inget klick nu..
Vissa moment i lydnaden är väldigt lika varandra, och det är extra viktigt att hunden verkligen lyssnar på vilken signal man ger!

MEN även om vi har beteenden under bra stimuluskontroll är det viktigt att ha kvar dom frivilliga beteendena/grundfärdigheterna!! Dock ska hunden kunna skilja på om vi tränar frivilligt eller under signal, för man vill ju inte ha en hund som börjar erbjuda frivilliga beteeden på en lydnadstävling :)  Men har man kvar dom frivilliga beteenden och kan plocka fram dom när dom behövs, så kan man lätt gå in och förbättra på nåt beteende som kanske tappar lite fart.. några pass med frivilligt, så kommer farten tillbaks :)

På mina hundar har jag som signal på frivillig träning VS träning med signal, att om jag börjar träna med att bara stå helt tyst och klicka igång hunden, kör vi frivilligt, och ger jag ett signal, t.ex. fot, så tränar vi med signal, och dom ska vänta på signal från mig. Dom har inga som helst problem att skilja på det!

Det är iaf riktigt kul, och tar kommando träningen till en ny nivå! Ska försöka filma ett pass med stimuluskontroll under veckan, när jag har tillgång till dagsljus :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar