onsdag 13 juli 2011

Klickerträning, sett med mina ögon...

Jag är absolut ingen expert inom området klickerträning, även om jag gör så gott jag kan för att lära mig.. och det är jag glad för att jag gör :)
Jag tror att ju mer man vet om olika metoder, ju mer kan man respektera andra som tränar på annat sätt än en själv.. Jag har tidigare tyckt att klickertränare är lite ”nördiga” (ingen får ta åt sig nu) men jag vet nu att det grundar sig i okunskap och förutfattade meningar, man tror att det är på ett visst sätt, och vill inte förstå hur det egentligen går till.. Det man gör fungerar ju, så varför ska man ändra på sig?? Men nyfiken som jag är, så var jag tvungen att ta reda på hur det egentligen är, och jag ångrar inte en sekund, eller en krona, för det har kostat..

Dom flesta som tränar hund nu tränar på ett positivt sätt där dom vill ha roligt med sin hund, och att hunden också ska ha kul under träningen, och det är ju bra!! Tror nog att klicker träningen har gjort mycket för andra metoder också!
Tyvärr så är det så att många har förutfattade meningar om klickerträning, och därför blir många lite ”anti” klickerträning… fråga mig, jag har själv tänkt saker som att klickertränade hundar gör som dom vill, dom bara erbjuder beteenden hela tiden, även på lydnadsplan när man tävlar..
Att jag inte har tålamod att klickerträna, för man måste vänta ut rätt beteende och det tar såååå lång tid..
Att man är beroende av en liten plastdosa (klicker), har man inte den kan man inte träna..
Att det tar lång tid att träna in momenten.. Det tar lång tid att planera och skriva planer, och man har ingen motivation kvar att träna.. Hunden får göra som den vill, då vi inte får korrigera den, eller säga när den gör fel, så då får den springa iväg till ex.vis andra hundar om den vill det…

Jag är extremt tacksam att jag bestämde mig för att lära mig mer om klickerträning, och hur det går till, för att få svar på mina ”klickerfrågor” Om det är rätt sätt att träna hund på går jag inte in på här, men jag ska på ett enkelt (men långt) sätt beskriva vad klickerträning är (på mitt sätt)

Köper man en klickertränings bok, så är det som att läsa grekiska, man förstår inte riktig vad det står, eller man har svårt att tolka det, jag har försökt läsa flera klicker böcker (innan jag började utbilda mig inom klickerträning) och man förstod inte riktigt vad man läste, det är ganska ”tunga” böcker, och man slutar oftast läsa dom och gå tillbaks till det tränings sättet man använde tidigare..
Det är ord som förstärkningsfrekvens, kriterier, loggföring, baklängeskedjning, negativ förstärkning m.m som gör att man blir lite ”anti” och kanske skrämd av klickerträningen.. Eller har jag helt fel??

När man läser om klickerträning så är det väldigt många svåra ”omvägar” för att förklara nåt som man hade kunnat förklara på ett mer tydligt sätt, och det tar tid och energi att sätta sig in i hur det fungerar, men när man väl gör det, öppnas en helt ny värld!!

Klickerträning är en metod av hundträning, jag skulle säga att det är den mest genomtänkte metoden, alltså den metoden som är mest ”klar” med hur den ska användas! Det finns många olika metoder, men dom utövas oftast på olika sätt på olika ställen, även om det är ”samma metod” Medan klickerträning utövas på samma sätt runt i hela världen, om man klicker tränar på ”rätt” sätt. Det gör den unik och genomtänkt!
Jag säger inte att den är bäst, störst eller bättre än alla andra metoder, men det är nog den metoden som, när man väl kan den, kan förstås i hela världen.. om jag åker till Kina och tränar med nån annan som klickertränar, så förstår vi varandra, och vad vi pratar om, och hur vi tränar, vi kan till och med klickerträna varandra utan att ens kunna prata med varandra :)
Men tränar jag på ett annat sätt, ex.vis som jag har tränat, med positiv träning, där jag lockar och lurar hunden att göra rätt, så är det svårare att åka till Kina och träna med nån, även om dom tränar på samma sätt.. det blir mer förklaring och svårare att förstå varandra, just för att det inte finns nån ”röd tråd” i andra metoder. Andra metoder är rätt öppna och stora.. och man kan blanda dom som man vill. Det kan man ju med klickerträning också, många använder klicker i sin träning även om dom inte klickertränar..
MEN, klickerträning är ett träningstänk, ett sätt att träna hund, och man tror att allt kretsar kring en liten plast dosa (klickern) men där har man fel… Jag har haft fel…! Klickern är rätt unik som markör på beteenden man vill fånga hos hunden, men man kan lika gärna använda RÖSTEN, eller nåt annat, som en visselpipa, ett ”bra” eller vad som helst som kan markera ett beteende så hunden förstår att det är det beteendet vi vill ha..
Men klickern är rätt bra på att markera då den är tydlig, låter likadant varje gång (nåt din röst inte gör, eller en visselpipa) och den är rätt snabb.. när man väl har tränat sin tajming så går det oftast snabbare att trycka på en klicker än att säga ”bra”. Så klickern förstärker det beteendet vi vill ha, och även om det dröjer nån sekund innan belöningen kommer efter klicket, så lär sig hunden att ”söka klick” för klick ger alltid belöning!!
Klickertänket går ut på att fokusera på det beteendet man vill ha, och ignorera det som vi inte vill ha..
Fyra ankare i klickerträningen är:
Tajming: Du får det beteendet du markerar (förstärker) inte det du hade tänkt förstärka. I andra metoder tänker man inte så mycket på tajmingen, man belönar ju, men just VAD belönar man.. ? Förstår hunden att det var det sättande där den satte sig rakare än förra man belönar, eller att den backade tillbaks lite från en position där den gick för långt fram..? I långa loppet förstår den nog det, men om man markerar (och tränar) på just den biten man vill förbättra så går det oftast snabbare..

Kriterier: (och här har man massor att lära från klickerträningen) vad måste hunden göra för att få ett klick? Här har vi anledningen till att många tror att man ska vänta ut hunden hur länge som helst.. Måste man vänta länge så är kriteriet för högt, och måste sänkas. Man ska lägga kriteriet så att hunden har en rätt stor chans att lyckas, när den lyckas på flera repetitioner, är det dags att höja kriteriet, och göra det liiiite ”svårare” för hunden, det gäller att tänka små små steg för att ta sig till slutet, annars finns det risk att hunden inte lyckas uppnå kriteriet, och då kanske vi nöjer oss med ett halvbra beteende (och får ett sämre slutresultat), eller hunden ledsnar och tappar fart, motivation.. Så hela tiden göra det så ”svårt” att hunden har en bra chans att klara av det inom en kort tid (några sekunder) är ett bra sätt att träna hund, vilken metod man än använder.

Belöningskvalitet: Hur hårt är hunden villig att jobba för att få belöningen? Det är ju nåt dom flesta som tränar hund vet om, att man ska ha belöning som hunden verkligen vill ha och tycker det är värt att jobba för. Om det är en boll, leksak, godis, klapp eller nåt annat, spelar ingen roll. Men det ska vara nåt hunden verkligen vill ha, och orkar jobba för..

Och till slut, Belöningsfrekvens: Hur ofta får hunden belöning? Också nåt som man känner igen från andra metoder. I inlärningen måste hunden belönas oftare..

Det som jag tycker är mest intressant med klickerträning är BAKLÄNGESKEDJOR, nåt som är jättesvårt att förstå om man inte får hjälp.. I klickerträning så använder man en förstärkare (ex.vis klicker) som markerar ett rätt beteende, men ska man tävla så vill man ju ”bli av” med klickern så småningom, man kan ju inte ha med den på tävlingsplan.. Men det roliga med baklängeskedjor är att varje del i kedjan förstärker föregående del.. svårt? Ja.. !
Ska försöka förklara på ett lite enklare sätt.. :) Dom flesta som tränar hund idag delar upp momenten i flera delar, det mest vanliga är att sen framlängeskedja momenten, man börjar med del ett och bygger på efter som.. Alltså, hunden vet inte vad som ska komma, och när kedjan är klar har dom första delarna repeterats flera gånger och det är högre attityd hos hunden i början av momentet, i en framlängeskedja går man också in å belönar i kedjan och varierar belönings ställen.. Medans i baklängeskedjning kommer belöningen alltid efter sista delen i kedjan, hunden gör sista delen, och vi bygger på bakifrån och fram, så hunden hela tiden vet vad den ska göra. För att hunden ska få sin belöning måste den göra alla delar rätt..
Jag vet att det låter rörigt, men tänk så här: Varje led i kedjan förstärker föregående led, alltså, vid att lägga på delarna bakifrån, så vet hunden hela tiden vad den ska göra, den jobbar mot belöningen som kommer sist, och hunden blir säker på momentet. Riktigt svårt att försöka förklara..
Men en riktigt bra grej med det, är att baklängeskedja ett helt lydnadsprogram! Varje moment förstärker det föregående momentet, och hunden jobbar upp sig i stället för ner sig..
Testa, och ni kommer bli förvånade :)

Det här med kommandon är ju också nåt som pratas mycket om när man pratar om klickerträning, klickertränade hundar gör som dom vill och erbjuder en massa saker hela tiden, visst, det trodde jag också, tills jag fick lära mig om ”stimuluskontroll” och helt plötsligt var det superkul att lägga på signal (signal är ett kommando ord, tecken, eller nåt annat som ”säger” åt hunden vad den ska göra, ex.vis hinder, apport, position) i klickerträning så formar man fram beteendet frivilligt. Ex.vis sitt, när hunden sätter sig så klickar man.. efter ett tag kanske man vill ha snabbare sättanden, och då ökar man kriteriet lite, tills man får så snabba man vill ha, då börjar man lägga på signal. Sen finns det 6 steg man går igenom, dom sista gör hunden uppmärksam på att man säger rätt kommando och den lär sig att lyssna efter rätt ord, riktigt roligt är det!!

Så klickertränade hundar har kommandon och signaler som andra hundar, kanske till och med lite bättre.. :) En annan rätt stor grej med klickerträning är att hunden ”luras” eller lockas inte med godis.. det används olika target, men dom är oftast lättare att plocka bort än en hand med godis eller en leksak som lockar hunden till rätt beteende. Men jag säger absolut inte att det är fel att locka o lura, inte alls, och jag använder det själv, dock mycket mindre nu, än tidigare..

Nu har jag säkert glömt en massa.. men det var lite mitt syn på klickerträning, och hur jag har sett på klickerträning. Jag lovar, var nyfikna på klickerträning, och ni kommer bli förvånade! :)

Alla sett är bra förutom dom dåliga ;) Det viktigaste är att vi har kul med våra hundar för att ta oss till vårat slutmål, som kan vara tävling, eller bara att gå fint i koppel.

Jag är väldigt positivt överraskad av klickerträningen, och har lärt mig massor om hundträning, som jag kan ta med mig vidare! Riktigt kul är det!!! Jag försöker använda klickerträningen i min träning nu, och trivs med det, men jag utesluter absolut inte andra ”metoder” och kommer nog att blanda in nåt annat om jag känner behov av det.. Jag är riktigt glad att jag har ”nosat” och testat på rätt många olika metoder inom hundträning under alla dom åren jag har hållit på, och det gör nog att jag har lättare att respektera och sätta mig in i olika sätt att träna hund..
Så träna och ha kul med eran hund, hur ni når målet spelar ingen roll!
Men har ni inte testat klickerträning, så kan jag verkligen rekommendera att ni går en kurs, det är faktiskt riktigt roligt, och lärorikt, även om man tränar på annat sätt!!!

5 kommentarer:

  1. Jag glömde fråga dig i mitt kommentarsfält tidigare..

    När du t.ex klickar in sättandet på din hund. Hur många gånger ger du belöning iform av klick och godis? Hur trappar du ner och sedan slutar med klick och godis?

    Har frågat klickerutövare den frågan tidigare men aldrig fått något riktigt svar som gjort mig tillfreds.

    SvaraRadera
  2. Så bra! Du visar på hur du tränar (både nu i text och också i dina filmer) och du berättar om din egen utveckling!
    Vi ses på Sökträning nästa vecka; där ALLA kan träna oavsett metod.

    SvaraRadera
  3. Det är svårt att ge nåt exakt svar på när jag trappar ner, det är olika från hund till hund, men när hunden kan sitta snabbt och fint på signal, så slutar jag klicka, men nån form av belöning får den alltid, en hund måste tycka att det är värt att utföra det jag ber den om, den gör det inte bara för att vara snäll, (precis som när jag går till jobbet, jag vill ha min lön, och bara för att jag kan mitt jobb och är duktig på det betyder det inte att min lön kan uteslutas, snarare tvärt om, jag vill ha högre lön :) ) som tur är så tänker inte hundar att dom vill ha bättre å bättre belöning, har man en belöning som är bra nog, så går dom med på det.
    Men när hunden kan sitt bra (klicker använder jag i inlärningen av sitt och signalet) så kanske det räcker med ett "bra" och en klapp ibland.. Men belöning får inte försvinna helt, då slutar hunden sätta sig med samma fart och intensitet som jag kanske vill ha (beror helt på vad du vill ha) man kan oxå lägga in sitt i en kedja, och då behöver den ingen belöning för sitt, det att få fortsätta i kedjan är en typ av belöning..

    Men belöningen försvinner aldrig helt, klickern gör det så snart hunden kan beteendet bra nog. Blir beteendet sämre så är det lätt att räta till det, då tar man fram klickern och kör lite frivilligt igen, så har man det :)

    Hoppas du förstår? Annars får du fråga igen :)

    SvaraRadera
  4. Många saker tror jag till och med går fortare att lära in med klicker, då man har en hund som börjat förstå dig på klickerträning. Håller t ex på att lära min setter att apportera, hon har tidigare vägrat ta något i munnen men efter ett kort träningspass på kanske 15-20 så tar hon apporten i munnen, längre än så har vi inte kommit ännu. En annan sak var då jag lärde henne stänga kökslådor, efter 5 timmars träning stänger hon lådan på röstkommando då jag står en bit ifrån.

    Jag var själv väldigt skeptisk till klickerträning men efter jag lärt mig hur det fungerar och lärt mig att hantera klickerträning så föredrar jag det till mycket av nyinlärningen och finslipningen.

    SvaraRadera
  5. Håller med dig till 110% Veronica!

    SvaraRadera